Astma / COPD spreekuur

Zorgprogramma COPD

Standaard controles

Een tot vier maal per jaar komt u op controle bij de praktijkondersteuner en/of huisarts. Tijdens deze controles wordt uw gezondheid ten aanzien van uw COPD uitvoerig gecontroleerd en besproken. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Exacerbatie herkennen

Exacerbatie betekent een plotselinge verergering van uw ziekte. Exacerbaties komen bij COPD-patiënten helaas geregeld voor. Uw POH leert u een exacerbatie te herkennen en hoe u hiermee om moet gaan.

Spirometrie

Indien nodig wordt een spirometrie bij u afgenomen. Een spirometrie is een longfunctieonderzoek waarbij u op een speciaal ademanalyse apparaat blaast. In een computerprogramma kan vervolgens uw longfunctie worden bepaald. De uitslag in combinatie met uw klachten, is bepalend voor het verdere behandelplan. Over het algemeen wordt de spirometrie in de huisartsenpraktijk afgenomen door de POH. Indien het onderzoek in uw huisartsenpraktijk niet mogelijk is, zal de huisarts u doorverwijzen.

Medicatie

Het is erg belangrijk dat u uw medicatie op de juiste manier gebruikt. De POH zal u uitleggen hoe u de voorgeschreven medicatie moet gebruiken en dit samen met u oefenen.

Voeding

Kenmerkend voor COPD-patiënten is gewichtsverlies. Wanneer niet goed op het voedingspatroon wordt gelet, kan dit zelfs resulteren in ondergewicht. De POH zal aandacht besteden aan uw voedingspatroon. Bij ondergewicht wordt u doorgestuurd naar een diëtist.

Bewegen

Benauwdheid maakt bewegen enorm lastig. Door de benauwdheid bent u waarschijnlijk minder gaan bewegen. Door minder te bewegen wordt uw conditie minder, wat resulteert in meer benauwdheid. Hiermee is het cirkeltje rond. Juist bij COPD is bewegen heel belangrijk. Regelmatig bewegen zorgt voor een betere conditie en sterkere longen, wat op termijn resulteert in minder benauwdheid. Uw POH zal u mogelijk doorsturen naar een fysiotherapeut om u de juiste begeleiding te bieden.

Contact

Spoednummer 010-4519890
 

Huisartsenpraktijk Kersten

Rembrandtsingel 1
2902 GR Capelle aan den IJssel
Telefoon:
010-4504470
Receptenlijn:
010-7410088
Fax:
010-4587301
KvK:
27198207
Routebeschrijving >